Bagaimana cara berdagang dengan JP 225?

Bagaimana cara berdagang dengan JP 225?

Bersama dengan AS dan Eropah , Jepun satu lagi pusat graviti utama lanskap ekonomi global. Sama seperti Bursa Saham London dan Bursa Saham AS, Bursa Saham Tokyo mempunyai indeksnya juga – Nikkei, atau JP 225.

Apakah dia?

JP 225 , atau  Nikkei Stock Average (Purata Saham Nikkei), atau hanya Nikkei adalah indeks pasaran saham Jepun yang kami ada tawarkan di MetaTrader dan FBS Trader. Ia sebuah indeks berwajaran harga yang mengukur prestasi 225 syarikat awam terbesar Jepun. 

Advertisement

Apa yang menarik tentangnya?

Tidak seperti S&P 500 atau Nasdaq, prestasi indeks ini jauh dari pertumbuhan eksponensial yang berterusan. Sebaliknya, ia mencapai tahap tertinggi sepanjang zaman pada tahun 1989 dan akhirnya kehilangan semua kenaikan tersebut sepanjang dua dekad berikutnya. Pada tahun 2010-2015, ia mula meningkat lagi, dan pada masa ini ia sedang dalam aliran trend menaik – paras tertinggi sepanjang zaman 1989 masih berada jauh di atas. 

Di mana kita boleh menemuinya?

Di MetaTrader, pilih CFD Futures dan pilih Nikkei225.

Di FBS Trader, pergi ke bahagian Indeks dan cari JP225 – ia juga akan mempunyai logo Nikkei di sebelah kiri.

Bagaimana cara berdagang dengannya?

Masa adalah perkara utama yang membuatkan berdagang dengan Nikkei terasa berbeza. Oleh kerana indeks ini adalah indikator kesejahteraan persekitaran korporat Jepun, pergerakannya mengikuti sesi perdagangan Jepun: waktu pembukaan adalah 03:00 waktu MT – tengah malam bagi kebanyakan pedagang di Eropah dan Asia .

Keanehan yang kedua, pedagang harus mengikuti berita korporat dan ekonomi Jepun yang sering membawa wawasan dan sentimen pasaran yang berbeza daripada yang ada di  Amerika atau Eropah .

Sementara itu, mengambil kira fakta bahawa indeks ini diperdagangkan dalam zon waktu yang berbeza dan persekitaran pasaran yang lain dari yang lain, ia membolehkan kita berdagang 24/7 dan menerapkan strategi intra-pasaran yang kompleks.

Advertisement

Sagar Biswas

Leave a Reply